Bistandsadvokat vil normalt oppnevnes til fornærmede i saker om voldtekt, seksuelle overgrep, vold i hjemmet/familievold, og overfor etterlatte i saker hvor en person under 18 år er død som følge av en straffbar handling. Fornærmede og etterlatte kan fritt velge hvem de vil ha som bistandsadvokat, eller la retten oppnevne en bistandsadvokat. Barnejuristen har god kompetanse som bistandsadvokat.
Bistandsadvokaten skal dersom klienten ønsker det, bistå ved vurdering av om et forhold bør anmeldes. Bistandsadvokaten kan under etterforskningen i samråd med klienten avklare hva som er fornærmedes eller de etterlattes interesser i saken, få tilgang til sakens dokumenter, begjære etterforskningsskritt, kontakte vitner, innhente bevis, påklage henleggelser blant annet.
Bistandsadvokaten kan utøve en rekke av de rettighetene som er gitt fornærmede og etterlatte, jf. straffeprosessloven § 107 c femte ledd. Et eksempel er krav på varsel om rettsmøter under etterforskningen jf. straffeprosessloven § 93 b jf. § 243 andre ledd. Bistandsadvokaten kan også bistå ved begjæring og prøving av besøksforbud mv.
← Se alle fagområder